2010 was een jaar met een groot evenement georganiseerd door Ronde Tafel Ooststellingwerf, namelijk de 112-dag.

Hulpverleningsdag schot in de roos

De 112-dag op het sportveld van DIO en de Griffioen was een groot succes. Ongeveer driehonderd vrijwilligers hebben zich ingezet om de bezoekers een beeld te geven van de hulpverlening in Nederland. De 112-dag was ter afsluiting van het project AED(Automatische Externe Defibrillator).

De Ronde Tafel 129 Ooststellingwerf en Stichting Reanimatie- en AED groep Ooststellingwerf zetten zich beide in voor AED’s op openbare plekken. Een AED(Automatische Externe Defibrillator) is een apparaat die door middel van schokken de hartritme weer aan de gang krijgt. Het project is ontstaan toen vier leden van de Ronde Tafel aanwezig waren bij een tenniswedstrijd en de tegenstander een hartaanval kreeg. Er was geen AED aanwezig. De man heeft het wel overleefd, dankzij de aanwezige hulp. ,,AED red levens,’’ vertelt Jan Sido Zwart van De Ronde Tafel. In Ooststellingwerf zijn 38 AED’s geplaatst. Deze liggen op plekken waar veel mensen komen, waaronder sportvelden en scholen. Door de 112-dag te houden hopen ze aandacht te vestigen op AED’s en een podium te zijn voor hulpdiensten.

112-dag

De dag werd geopend door burgemeester Harry Oosterman. Door zijn functie als verantwoordelijke van alle hulpdiensten wilde de organisatie hem er graag bij betrekken. De gehele dag zijn er verschillende demonstraties en activiteiten geweest. Op het veld van voetbalvereniging de Griffioen werd de brandweerwedstrijd van de regio gehouden. 11 teams gingen ten strijde om een plekje te verdienen in de finale van Friesland.

Op één van de stands waren verschillende bouwwerken van Knex te zien. De Ronde Tafel heeft onlangs 173 dozen met Knex gedoneerd aan scholen in de gemeente. In ruil daarvoor vroegen ze publiciteit voor de 112-dag.  De scholen hebben van Knex onder andere brandweerauto’s, ambulances en helikopters gemaakt. Openbare basisschool Buttinga uit Oosterwolde heeft met hun Knex creatie een mini 112-dag gewonnen.

Ongeveer 8000 mensen zijn naar de 112-dag gekomen. ,,De grootste 112-dag van Friesland,’’ vertelt Zwart. Hij kijkt tevreden terug op de dag. ,,Ik kijk er met een goed gevoel op terug.’’